Smålån


Tidligere var det mulig å ta opp smålån som finansiering av produkter i egen butikk eller bedrift. Elektronikkselskaper, klær- og møbelkjeder var ofte tilbydere av smålån til kundene sine. De oppdaget at dette var en lønnsom virksomhet og begynte å tilby smålån på minuttet til personer som ikke nødvendigvis var kunder. Mange av oss synes det er praktisk å fordele en utgift over en lengre periode, sånn at utgiften passer bedre inn i budsjettet.

Det finnes mange ulike forbrukslån. De aller minste lånene kan være summer fra 2 000 kroner, disse kalles gjerne mikrolån eller SMS-lån. Lån på opptil 50 000 kroner kategoriseres ofte som smålån.

Hva er SMS-lån?

Små lånesummer kan være praktisk i flere sammenhenger, spesielt for å finansiere produkter som en ny TV, kjøleskap og lignende. Ting vi ikke nødvendigvis har beregnet i det daglige budsjettet. Det kan også være fristende å benytte smålån på dagen for å betale en ferietur som krever at du må betale prisen på forskudd. Mange bruker feriepengene til å betale ferieturen. Du kan bruke et smålån til dette formålet, og deretter betale tilbake med feriepengene når du får dem.

I Norge har finanstilsynet satt i gang tiltak som gjør at man ikke lenger kan garantere smålån på dagen uten kredittsjekk. Tiltaket ble gjort for å beskytte norske låntakere. Det nærmeste man kommer SMS-lån i dag, er å søke om smålån på dagen.

Smålån på dagen

Ettersom det ikke lenger tilbys sms-lån, tar det litt lenger tid å søke om mindre lån da krav til dokumentasjon fra låntakere er mer omfattende. Mange utlånere tilbyr smålån opptil 50 000 kroner. Tilbydere av smålån vil tilpasse gebyrene som gjør at man gjerne betaler lavere gebyr på de laveste lånesummene. Låner man så lite som 5 000 kroner, får man ikke tilbud om den samme nedbetalingstiden som ved lån av høyere summer. Mindre lån gir kortere nedbetalingstid, og det er en fordel å betale tilbake gjelden så fort som mulig.

Smålån på minuttet er populært i Norge. Det gir muligheten til å skaffe seg produkter og tjenester der og da, i stedet for å måtte spare opp til dette formålet. Smålån er spesielt nyttig for nyetablerte som må investere i nødvendigheter for å skape en bedrift.  Et smålån på dagen er perfekt for innkjøp av artikler til huset, oppussing eller en etterlengtet ferie.

Kan jeg få smålån med betalingsanmerkning?

Det er mulig å få smålån med betalingsanmerkning, men de fleste utlånere krever at utestående gjeld blir betalt, sånn at du blir kvitt betalingsanmerkningen. Smålån med betalingsanmerkning er likevel en mulighet. Før i tiden måtte man i noen tilfeller vente i flere år for å få slettet en betalingsanmerkning. I dag er alt lagt til rette for muligheten til å få smålån så fort man har rettet opp en uheldig økonomisk situasjon

Lån med pågående inkassosak

Er du usikker på om du kan få få lån eller refinansieringslån? De aller fleste utlånerer gjør oppmerksom på at man ikke kan ta opp et lån dersom man har betalingsanmerkninger. En pågående inkassosak er imidlertid ikke nok for å få en betalingsanmerkning. Derfor har man muligheten til å ta opp et lån til tross for en utestående inkassosak. Det er likevel essensielt å vurdere egen økonomi, sånn at det er økonomisk rom for å tilbakebetale lånet i henhold til avtalen.

Dersom du ønsker å ta opp opp et lån uten sikkerhet blir du vurdert individuelt. Denne vurderinger bestemmer hva slags betingelser du får på tilbakebetaling av lånet. Dette betyr at du må søke om lånet før du kan finne ut om betingelsene passer til egne ønsker. Smålån kan ha en høyere pris enn et vanlig forbrukslån.

Alle lån krever kredittsjekk

For å få smålån uten sikkerhet må du overbevise utlåneren om at du er i stand til å tilbakebetale gjelden. Utlåneren sikrer seg dette på en av to måter. De kan enten be om dokumentasjon av inntekt med en kredittsjekk, eller basere vurderingen på en kredittsjekk alene. Man får ikke smålån uten kredittsjekk i dag. Dette for å sikre at låntakere er i en økonomisk situasjon som gjør at det er forsvarlig å låne dem penger.

Dersom du har en pågående inkassosak, vil de fleste tilbydere av lån forlange at du kvitter deg med inkassosaken før du søker om lån. Det finnes likevel noen tilfeller hvor du kan søke om lån med en pågående inkassosak. Dersom du har en tvist gående ved inkassosaken, kan du allikevel få innvilget smålån. I enkelte tilfeller er en inkassosak startet feilaktig og dette må avklares før eventuell betalingsanmerkning. I disse tilfellene kan utlåneren forøvrig be om sikkerhet i eiendom.

Kan jeg søke smålån i banken?

Vi kan dra nytte av et smålån for å betale et forbrukerkjøp, en ferietur eller oppussing. Mange banker tilbyr forbrukslån, men dersom du ønsker å benytte deg av et smålån i bank, må du vurdere på flere ting. Det viktigste er å finne den banken som gir deg de beste betingelsene, og som tilbyr den mest praktiske avtalen. Du kan enkelt søke om smålån i bank på bankens egne nettsider.

Låne penger uten sikkerhet med BankID

Dersom du søker om å låne penger uten sikkerhet, kan du i dag bekrefte tilbud ved sikkerhetstjenester som BankID. Slik kan du enkelt søke om lånet som passer best for deg. Hvis lånet blir innvilget får du pengene raskt på konto via nett. Det aller første du må gjøre er å bestemme deg for hvilket beløp du trenger, da nedbetalingstid og premisser bestemmes av beløpet du låner fra långiver.

Ved lavere renter får du muligheten til å spare penger når du samler flere små lån til et større lån. De fleste låntakere velger å bruke en kategori som er tilpasset det man skal benytte lånet til.

Refinansiering av smålån

Det kan være en fordel å vurdere refinansiering av kredittkort eller lån dersom du har benyttet deg av kjøp av varer, lånt penger til en høy rente eller brukt forbrukslån med høy rente. Benytter man seg av muligheten for refinansieringslån kan man havne i en situasjon der man betaler mindre for et lån enn du ellers ville gjort.

Vi ønsker alle å få innvilget lån der betingelsene er så gode som mulig. Ved å samle smålån blir privatøkonomien påvirket minst mulig.

Hvordan finne den beste renten på smålån?

Når du skal du finne den beste renten på smålån, bør du hente inn flere tilbud. Årsaken til dette er at bankene vil gi deg et tilbud basert på individuell vurdering. Dermed er det nødvendig hente inn flere tilbud fra tilbyderne og lese nøye igjennom betingelsene fra alle. Du kan velge å bruke en lånemegler som vil se gjennom alle tilbudene for deg. På den måten slipper du å fylle ut mange søknader. Da holder det at du fyller ut en søknad for lånemegleren som formidler den videre til samarbeidspartnerne sine.

Du vurderer selv hvilket av tilbudene du får fra lånemegleren som du ønsker å benytte deg av. Når du skal finne ut hvilket tilbud som har den beste renten, må du huske at det er den effektive renten som teller.

Tips for å finne gode tilbud på lån

Når du skal lete etter de beste tilbudene for å låne penger uten sikkerhet eller samle smålån, er det klokt å starte med å bestemme deg for hva slags lån du vil ha. Du kan du søke om alt fra forbrukslån til smålån. Før du velger hvilken aktør du vil sende søknaden til, bør du bestemme deg for hvor stort beløp du vil søke om, samt hvor lang nedbetalingstid som følger med beløpet. Hvis du ønsker å låne mellom 10 000 og 50 000 kroner er det ofte lurt å gå for smålån. Trenger du en høyere sum bør du søke om et vanlig forbrukslån.

Det finnes også andre alternativer som er sett på som gode løsninger dersom du ønsker å låne et lite beløp med kort nedbetalingstid. Ønsker du for eksempel å låne opptil 100 000 kroner med en nedbetalingstid på en måned, kan du bruke et gebyrfritt kredittkort. Kredittkort belaster gjerne renten ved uttak fra dag én. Skal du betale for et produkt og samtidig utsette betalingen en måned, vil lånet være rentefritt fram til fakturaens forfallsdag.

Et smålån eller forbrukslån gjør det mulig for deg å investere i drømmer og planer. Det er allikevel viktig å tenke på at små lån kan være kostbare. Både nedbetalingstid og renten og vil ha påvirkning på hva lånet vil koste deg.